CJI Predavanje Ana Meštrović: Veliki jezični modeli i njihova primjena u istraživanjima , 7.2.2024. 14:00 F405

Centar za jezična istraživanja Filozofskog fakulteta u Rijeci poziva vas na predavanje Veliki jezični modeli i njihova primjena u istraživanjima koje će održati prof. dr. sc. Ana Meštrović s Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci u srijedu 7. veljače 2024. u 14 sati u predavaonici F-405 Filozofskog fakulteta u Rijeci (Sveučilišna avenija 4).

Veliki jezični modeli (engl. Large Language Models, LLMs) posljednjih godina postavljaju nove trendove u razvoju tehnologija temeljenih na generativnoj umjetnoj inteligenciji. Područje generativne umjetne inteligencije općenito obuhvaća razvoj metoda i algoritama za generiranje različitih oblika sadržaja na temelju velikih količina podataka. U tome okviru razvijaju se modeli koji mogu generirati tekst, slike, videoprikaze, programske kôdove, 3D animacije, simulacije, sintetičke skupove podataka, nove strukture proteina i dr. U ovome predavanju predstavit će se mogućnosti primjene velikih jezičnih modela u

istraživačkome radu. Veliki jezični modeli omogućili su razvoj alata koji imaju niz funkcionalnosti, kao što je primjerice odgovaranje na pitanja na način da se postavi konkretno znanstveno pitanje na koje alat daje odgovor generiran na temelju više relevantnih znanstvenih radova u kojima je to pitanje obrađeno. Takvi alati uobičajeno nude mogućnost korištenja tzv. kopilota, čija je zadaća olakšati razumijevanje teksta. Funkcija kopilota je primjerice objašnjavanje nepoznatih pojmova, matematičkih formula, tablica ili generiranje sažetka nekoga dužeg teksta. Dodatno, alati temeljeni na velikim jezičnim modelima mogu se koristiti za stilističko uređivanje i ispravljanje dijelova teksta znanstvenoga rada. Takvi alati još uvijek ne rade savršeno, ali mogu olakšati određene korake u istraživačkome poslu. U okviru predavanja dat će se pregled postojećih alata, a posebno će se prikazati funkcionalnosti alata SciSpace.

________________________________________________________________________________

Video poveznica

________________________________________________________________________________

EN