CJI Predavanje: Diana Stolac “Hrvatski jezik u dijaspori”

Pozivamo vas na predavanje dr. sc. Diane Stolac, prof. emer. (Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci) pod naslovom „Hrvatski jezik u dijaspori“.

Predavanje će se održati u četvrtak 7. travnja 2022. u 13 sati u predavaonici F-403 Filozofskog fakulteta u Rijeci te putem platforme Zoom na sljedećoj poveznici:

https://us02web.zoom.us/j/3511946553

U izlaganju se govori o knjizi Diaspora Language Contact. The Speech of Croatian Speakers Abroad, koju su uredili Jim Hlavac i Diana Stolac, a koju je 2021. godine objavio De Gruyter Mouton u ediciji Language Contact and Bilingualism kao svoju 17. knjigu. U knjizi je sudjelovalo 18 autora, a predstavljen je jezik hrvatskih govornika (većinom druge generacije) u devet zemalja s četiri kontinenta.

U prvome dijelu izlaganja daje se urednički pogled na početke projekta, njegovo provođenje, složeni recenzentski postupak te pripremu knjige.

U drugome se dijelu usmjerava na sadržaj i sociolingvističku analizu, istu se knjigu sad gleda iz perspektive autorice te su primjeri većim dijelom iz istraživanja jezika Hrvata u Australiji. Posebno se izdvajaju primjeri utjecaja engleskoga jezika na sintaktičkoj razini.

EN