CJI Predavanje: Slobodan Beliga “Istraživanje infodemije u pandemiji bolesti COVID-19 metodama računalne analize prirodnoga jezika”

Pozivamo vas na predavanje „Istraživanje infodemije u pandemiji bolesti COVID-19 metodama računalne analize prirodnoga jezika“. Izlagač je dr. sc. Slobodan Beliga s Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci.

Predavanje će se održati u četvrtak, 20. siječnja 2022. u 14 sati u predavaonici F-403 Filozofskog fakulteta u Rijeci te preko platforme Zoom na sljedećoj poveznici:

https://us02web.zoom.us/j/3511946553

SAŽETAK PREDAVANJA

Infodemija je termin kojim predstavljamo prekomjernu količinu informacija kojima smo obasipani iz različitih medijskih izvora, klasičnih ili tradicionalnih medija (novine, radio, televizija), ali i suvremenih digitalnih medija (mrežnih portala i brojnih društvenih

mreža). U predavanju će se govoriti o provedenim znanstvenim istraživanjima koja proučavaju infodemiju izazvanu pojavom bolesti COVID-19 kao i pandemijski diskurs u mrežnom medijskom prostoru za vrijeme trajanja pandemije. Predstavit će se neki

znanstveni rezultati dobiveni računalnim metodama prirodnog jezika na korpusima hrvatskih novinskih portala i objavama na društvenim mrežama koji su nastali u okviru HRZZ projekta InfoCoV koji se bavi širenjem informacija putem društvenih medija tijekom krize COVID-19. Na tragu dobivenih znanstvenih rezultata, predavanje će ukazati na važnost znanosti, povezanosti umjetne inteligencije i prirodnog jezika u pokušaju svladavanja infodemije.

EN